Posts

Showing posts from August, 2013

kawan, kawan baik, dan musuh ?

Assalamualaikum..

rindunya aku dekat belog. dah lama tak bukak, tak kemaskini, taktahu lah kenape kan? tajuk kali ni kawan, kawan baik dan musuh? okler cungs, cenggini ceritenya pada awal permulaan babnya. hehehe. acecece, bab? cerite aku ni kalau nak tahu, banyak bab tahu dak? hahaha, kalah kamus dewan dwibahasa tahuu. hiks~. ok, back to our story, actually aku percaya semua orang ada kawan, kawan baik, kawan akrab, dan pelbagai jenis kawan lah kan. hurm.

aku ingat lagi, masa aku first masuk sekolah rendah, budak yang buat baik dengan aku, aku akan anggap dia kawan baik aku, then bila dua tige hari berkawan, dia pun tak layan dah aku, aku pun tak layan dia jugak sebab dah ade kawan baru kan. hahahha. jahat aku ni. tapi tulah, kenangan masa kecik, bagi aku, semua orang kawan baik aku. yelakan, dulu kecik, mane tahu apa-apa. ayooo.

then, bila meningkat ke dewase, aku tahu lah sikit ape itu maksud kawan. yeah, pada mula itu, aku tak kisah dah ade kawan baik ke takde ke, ape yang penting…

happy eid mubarak semua :')

Image
Assalamualaikum..
hai.

esok dah nak raya.. eh wait.. bukan esok, tapi hari nie sebab ade berapa minit je lagi nak masuk pukul 12 malam. so, pakat-pakat kemas rumah lah nie? ke dah siap semuanya? wow, superb ahh. hiks.
alhamdullilah, rumah saya pun selesai mengemas, mengubah apa yang patut. abah dari semalam lagi duk sibuk mencari bunga-bunga yang keras tu, ala, yg dh diawetkan tu. katenya nak mengubah bunga dengan air tangan sendiri. i dont know lah. kekadang, peliks jugak dengan abah, abah sukakan bunga, hiasan rumah, kalau bab-bab hias-menghiasi ni, memang dia lah pakar dan , berbeza pulak dengan ma, ma lebih expert pasal belanja dapur. urusan perbelanjaan rumah, memang pakar ma lah.

......ok, stop ckp pasal ma nge abah.......... hiks...........

actually, saya sayang nak meninggalkan bulan ramadan nie. niat dihati nak penuhkan puasa, penuhkan solat terawih. tapi semua itu tak kesampaian. alahai apalah nasib .... selepas nie, takde dah bazaar.. ( aku nie, ingatkan bazaar je, isk, ter…

Iftar with my classmate 6Aspiration and 6Brilliant 2009^^

Image
Assalamualaikum..
hai.


malam nie agak lewat saya menulis dalam belog. bialah, rasenya dah tak sabar nak update entry yang nie. hahahaha. mesti korang dah bosan kan baca daripada belog ni kan? yela, semalam dah updated, hari ni pun updated jugakkk ?? bukan apa awak-awk, hari nie special sikit. entry ni gempak sikit daripada entry yang lepas-lepas. hehehe. jangan bosan-bosan ye ? harap-harap entry nie tak membosankanlah. susah jugak nak buat orang ketawe ni......

okok, hari ini kawan-kawan sekolah rendah saya adakan reniuon bersama dannnn oleh kerana sekarang bulan ramadan, so kami decided untuk berbuka bersama-sama. ohyeahhh ! memang gempak sangat sebab setelah sekian lamanya kitaorang tak berjumpa, dan petang tadi, alhamdullilah dengan izin Allah SWT, kami, bekas sekolah kebangsaan gelugor pun berjumpa lah tadi. memang cungs !

      flashback ..,,,,,,

pukul 6.50 petang and masa tu saya pergi ke restoran abang amir dengan motor. ok, actuallly, kitaorang berbuka di seafood telanai, rest…

gotong-royong dekat rumah..

Image
Assalamualaikum..
hai.


sekarang saya sudah siap kemaskan dapur. hahahaha, rajin tak rajin tak ? ( sebenarnya, tak buat kerja mana pun, tolong tengok je padahal. hahaha ) hari nie keluarga saya buat gotong-royong. gotong-royong dekat rumah. biasalahkan, bila nak menyambut lebaran nie kenalah meriah sikit. bukan sikit, tapi banyakkkk...... hehehe

so, sudah pagi-pagi buta abah kejutkan anak-anak dia suruh bangun. ohmaigod, dahla semalam saya tidur lewat, layan cerita korea dengan akak. hehehe. memang spoil mood ahhh........

" muiz o muiz, bangun bangun, cat rumah, cepatlah, matahari dah tegak ni.... " ( ayat abah ) ish ish ish...

pagi-pagi rumah saya memang sudah riuh-rendah dengan suara ma, abah. abah kejutkan anak-anak jantan dia, then ma kejutkan saya dengan akak.

" pikah o pikah, kata nok amek daun getoh kat umah tok, ni bakpe dok bangun lagi nieeee" ( ayat ma ) ish ish ish.....
masa tu pukul baru nak menginjak ke pukul 8 tahuuuuuu. dahlah masa tu saya tengah ABC…

MY LOVELY GRANDMOTHER :')

Image
Assalamualaikum..
hai.


Malam nie jari-jemari saya terase nak menari-nari je atas keyboard ni ha. terase rindu pun ade. Actuallay, 2 3 hari nie saya ade jugak la bukak belog saya nie, tapi, sekadar tengok then baca ape yang kawan-kawan updated je. idea tak datang langsung mase tu. hehehe. dan now alhamdullilah, selesai sudah menengok tok saya..... (amek feeling sedih jap)

mak kepada abah saya iaitu tok saya sedang sakit sekarang. biasalah, sakit orang tua, tapi tengok kadang-kdang teruk jugak. dan sekarang jugak ma abah tengah takde dekat rumah, pergi terawih. terase sedih la pulak sebab tak dapat nak join diaorang. sedih k, sedih. tapi nak buat macam mane kan. tak akan Allah tengah bagi cuti nie nak pie solat terwaih kut. nak uat apo jah? duk melangut kat tangga tengok orang lalu-lalang kat situ? haih, baik duk umah jaga tok. hehehehe.

ok, cerita pasal tok, sure sangat-sangat sedih. saya? saya selama nie sekolah. tak tengok mane cara abah, ma jaga tok, pakaikan pakaian dekat tok. ok …